Bergvärme

En bergvärmepump värmer upp bostaden genom att utnyttja solvärme som lagrats i berggrunden.

Mängden solenergi i berggrunden är i det närmaste obegränsad (det finns de som påstår att värmen riskerar ta slut när för många i ett grannskap borrar efter bergvärme, men så är alltså inte fallet).

Bergvärme är ett miljövänligt alternativ som effektivt minskar dina utgifter. Dessutom är det ett bekvämt sätt att värma huset. En bergvärmepump från Thermia sköter sig i princip själv under hela sin livslängd, vilken brukar ligga på minst 20 – 30 år. En bergvärmepump reglerar värmen automatiskt efter temperaturen utomhus och den temperatur du önskar inomhus.

Bergvärmepump ger jämn temperatur inomhus

För att kunna använda bergvärme borras hål i marken på 100-200 meter, beroende på hur djupt berget ligger. Man sänker ner ett rör med anslutning till bergvärmepumpen på husets eller fastighetens insida. Med bergvärmen värmer du sedan upp både huset och varmvattnet.

Fördelarna med att välja en bergvärmepump från Thermia är många:

  • – Du behöver inte ha en stor tomt.
  • – Det borrade hålet ger en jämn temperatur under hela året oberoende av vilken temperatur det är i luften.
  • – Förutom att värma upp ditt hus, kan du även använda bergvärme till att skapa kyla på sommaren.

 

Energimyndighetens test av bergvärmepumpar:  

Thermia Diplomat Optimum G3 – det bästa valet för svenska villaägare.

Energimyndigheten har testat 8st bergvärmepumpar av olika fabrikat på den svenska marknaden. I testet utses ingen värmepump som är “bäst i test”, istället redovisar man hur väl de olika modellerna presterar inom olika områden.

I testresultatet kan man se att av de svensktillverkade modellerna är G3 den värmepump som har den allra högsta årsvärmefaktorn* (SCOP=4,8).

Ser man till testresultatet som helhet, och utöver detta väger in G3:ans unika fördelar när det gäller att producera tappvarmvatten – via HGW-teknik – så framstår G3 som det klart bästa valet för svenska villaägare. Mer information finner du under rubriken Thermia Diplomat Optimum G3 i menyn till vänster.

Testresultatet: http://www.thermia.se/produkter/resultatrapport_id4275.pdf

Energimyndighetens rapport: http://www.energimyndigheten.se/sv/hushall/testerresultat/testresultat/bergvarmepumpar-november-2012/?tab=1

  • *Årsvärmefaktor, SOCP (även kallad årsverkningsgrad) är det mått som visar värmepumpens effektivitet sett över hela året, där både varma sommarmånader och kalla vinterperioder vägs in liksom produktion av varmvatten. Årsvärmefaktorn är unik för varje installation och måste därför räknas fram i varje enskilt fall.