Jordvärme

Jordvärmepumpen tar tillvara på den solenergi som lagras i marken. En slang plöjs eller grävs ner på cirka en meters djup och slangen läggs i en slinga på tomten. I slangen har man en köldbärarvätska som en cirkulationspump inuti värmepumpen cirkulerar in och ut mellan värmepumpen och slangen i marken. En värmeväxlare i värmepumpen tar energi från köldbärarvätskan som då kyls ned och sedan skickas ut till markslingan för att hämta ny energi igen. Beroende på byggnadens förutsättningar, markens karaktär och värmepumpens effekt så krävs olika antal meter nedgrävd slang. Normalt handlar det om flera hundra meter slang. Temperaturen i marken är jämn året runt vilket är en fördel med jordvärmen om man jämför med exempelvis en luftvärmepump som under vintern måste hämta energi ur kall uteluft. Till jord- och bergvärme används samma typ av värmepump. De räknas till kategorin vätska/vatten-värmepumpar.

Thermia Calibra – den perfekta utbytespumpen.

Calibra är ett smart val i alla lägen. Den har en varvtalsstyrd kompressor och tack vare smarta tekniska lösningar kan den kalibrera sig efter både ditt hus värmebehov och den befintliga längd slang du har nedgrävd. Du behöver alltså inte ens veta hur många meter slang du har, Calibra känner av hur mycket energi du kan hämta och ser till att jordvärmeslangens fulla potential kan utnyttjas. På så sätt utnyttjas din anläggning till fullo, oavsett om du ska byta ut en gammal värmepump eller ska sätta in en i ett nybyggt hus.

Thermia Atlas – för dig som bara nöjer dig med det bästa.

Atlas är Thermias nya flaggskepp bland vätska/vatten värmepumparna och den är konstruerad med den allra senaste tekniken och utrustad med alla de modernaste funktionerna. Vid test har den som första vätska/vatten-värmepump kommit över ett SCOP-värde på 6,0. Den höga årsvärmefaktorn ger en minimal energiåtgång över hela året. Stor vikt har även lagts på att få en tyst värmepump.

Ring oss per telefon eller kom in och hälsa på oss i en av våra butiker i Hörby eller Höör så berättar vi gärna mer för dig.

Thermia Calibra Eco – första jordvärmepumpen med köldmediet R452B.

Calibra Eco är den första jordvärmepumpen med det klimatvänligare köldmediet R452B. Tack vare köldmediets låga GWP-värde och att Calibra Ecos konstruktion behöver en mindre mängd köldmedium än vanligt så blir CO2-ekvivalenten mycket låg jämfört med liknande värmepumpar på marknaden.